ADO Den Haag

Aad Mansveld, clublegende van ADO Den Haag

ADO Den Haag Logo

Aad Mansveld was een legendarische speler bij ADO Den Haag, waar nog altijd met veel respect over hem wordt gesproken. Voor veel fans van de club is Aadsjuh het toonbeeld van Haagse bluf en onverzettelijkheid.

De jeugdjaren van Aad Mansveld

Adriaan Mansveld werd op 14 juli 1944 in Den Haag geboren en was al op jonge leeftijd werkzaam als verwarmingsmonteur, net als zijn vader. Het gezin Mansveld had het niet breed en het inkomen van de jonge Mansveld was zeer welkom. Op 15-jarige leeftijd moest de jongeling, mede vanwege de financiele situatie van het gezin, een keuze maken tussen voetbal en honkbal, twee sporten waar Aad Mansveld in uitblonk.

Uiteindelijk koos hij voor het voetbal en doorliep hij de jeugdafdeling van ADO Den Haag en maakte in 1964 op 20-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. De stijl van de voorstopper kenmerkte zich door het veelvuldig inschuiven op het middenveld, fraaie lange passes en een kogelhard schot. Veelvuldig werd dan ook de vergelijking gemaakt met Franz Beckenbauer.

Aad Mansveld speelde van 1964 tot en met 1977 in totaal 363 competitiewedstrijden (62 goals) voor de club uit ‘s Gravenhage, dat inmiddels na de fusie met Holland Sport in 1971 was omgedoopt tot FC Den Haag. In 1977 maakt Aad Mansveld de overstap naar Feyenoord en deze transfer ligt zeer gevoelig bij de supporters van FC Den Haag en de emoties bij de fans lopen dan ook hoog op.

Aad bij Feyenoord en FC Utrecht

Aad aardde minder goed buiten Den Haag en het Zuiderpark en voor Feyenoord speelt hij uiteindelijk slechts 22 competitiewedstrijden, waarin hij overigens nog wel zeven keer scoorde. In januari 1978 keert hij terug bij zijn geliefde Den Haag. Mede door financiele problemen van FC Den Haag, maakt Aad Mansveld in 1981 de overstap naar FC Utrecht, maar hier had de voorstopper al snel spijt van en met behulp van een aantal Haagse sponsoren koopt Haagse Aad zijn contract af bij de Utrechtse club en keert terug naar het in degradatienood verkerende FC Den Haag. Zijn aanwezigheid hij het elftal uit de hofstad kan echter niet voorkomen dat FC Den Haag in 1982 afdaalt naar de Eerste Divisie.

Aad Mansveld in Oranje

Aad Mansveld speelt in 1972 en 1973 zes interlands voor het Nederlandse elftal. Voor zijn positie is er echter grote concurrentie, onder andere van Ajacied Ruud Krol, waardoor het aantal wedstrijden in het shirt van Oranje beperkt blijft.

De clublegende Aad Mansveld

Op 5 december 1991 overlijd de kettingrokende Aad Mansveld op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker, maar de clublegende leeft voort in de harten van vele Haagse voetbalsupporters en hij wordt op diverse manieren geeerd in Den Haag. Zo is de korte zijde in het Kyocera Stadion omgedoopt tot de Aad Mansveld Tribune, staat er een standbeeld van de voorstopper op het Haagse Heldenplein en is er in ‘s Gravenhage een straat naar hem vernoemd.