PEC Zwolle

IJsselderby – rivaliteit tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles

PEC Zwolle

De IJsselderby is een van de fanatiekste derby’s in Nederland tussen de rivaliserende voetbalclubs PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Beide verenigingen zijn gevestigd in een stad aan de IJssel, namelijk Zwolle en Deventer.

Sommige voetbalkenners in Nederland rangschikken de IJsselderby als fanatieker en opgefokter dan de streekderby’s tussen Heracles Almelo en FC Twente en die tussen NEC Nijmegen en Vitesse.


Geschiedenis van de IJsselderby

De IJsselderby kent een korte geschiedenis, aangezien de rivaliteit tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles pas in recente jaren is ontstaan. Voor PEC Zwolle was stadsgenoot Zwolsche Boys de grote rivaal, maar vanaf het eind van de jaren zestig ging het financieel minder met de Zwolsche Boys en in 1969 kwam het tot een fusie tussen PEC en de stadsgenoot, waarbij ook de spelers van de voormalige rivaal werden overgenomen.

Na het verdwijnen van de Zwolse rivaal, begon de rivaliteit met Go Ahead Eagles uit Deventer meer vorm te krijgen, maar het is pas sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw dat de strijd tussen de voetbalclubs aan de IJssel bekend kwam te staan als een derby.

Rivaliteit tussen supporters

De animositeit tussen de supportersgroepen van PEC Zwolle en Go Ahead Eagles is groot te noemen en er is altijd een grote politiemacht op de been om alles in goede banen te leiden. Daarnaast is de IJsselderby ook een mooie aanleiding voor pesterijtjes tussen de supporters van beide clubs.

Zo kreeg de Wilhelminabrug in Deventer voorafgaand aan de IJsselderby een Zwolse blauwe kleur, werden er na Zwols verlies zakdoekjes naar PEC gestuurd door fans van Go Ahead Eagles, en supporters van de club uit Deventer ontvreemden in 2013 zelfs de kampioenschaal van PEC Zwolle, die tentoongesteld stond in de centrale hal van het stadion. Een aantal weken later werd de schaal door vier personen tijdens een regionale TV-uitzending teruggegeven aan voorzitter Edwin Lugt en technisch directeur Gerard Nijkamp. Op de schaal lag een briefje van honderd Euro voor de onkosten en Deventer koek…