Sparta Rotterdam

Sparta-Piet – landelijke beroemdheid Frans Heijster

Sparta-Piet kanarie

Sparta-Piet Frans Heijster was een beroemde supporter van Sparta Rotterdam, die een levende kanarie in een kooitje meenam naar thuis- en uitwedstrijden van de club uit de havenstad. Hij werd hiermee een landelijke beroemdheid.

Onstaan Sparta-Piet

Voor het ontstaan van Sparta-Piet moeten we terug naar het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw. Vanaf het voetbalseizoen 1920/1921 maakte tekenaar J. Lutz in het weekblad De Sport een cartoon over een aanhanger van Sparta met de naam Den Optimist. In deze strip speelde de kanarie Sparta-Piet de hoofdrol. Na verloop van tijd verscheen de cartoon in het weekblad De Sportkroniek en werden de tekeningen gemaakt door Charles Cocheret.

Deze voetbalstrips waren zeer populair en een wollen versie van de vogel werd de mascotte van Sparta en enige tijd hing er in het doel van de Spartanen zelfs een kooitje met Sparta-Piet. De naam werd ook synoniem voor een fanatieke Sparta Rotterdam-supporter.

Frans Heijster

Sparta-aanhanger Frans Heijster nam vanaf 1953 naar iedere thuiswedstrijd en uitwedstrijd van de Rotterdamse club een kooitje mee met een levensechte kanarie en werd vanwege zijn unieke verschijning in voetbalstadions een beroemdheid in Nederland. Toen de kanariepiet overleed, verving Heijster de vogel voor een wollen exemplaar.

In 1978 ontving Sparta-Piet Frans Heijster op aanvraag van het Ministerie van Sport de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau. Het is uniek dat een supporter van een voetbalclub deze koninklijke onderscheiding ontvangt, maar zijn positieve wijze van ondersteunen van Sparta rechtvaardigde deze onderscheiding wel.

Uiteindelijk stopte Frans Heijster in 1988, na 35 jaar trouwe dienst, met het meenemen van de vogelkooi met Sparta-Piet naar de wedstrijden van de club uit Spangen.

Mascotte Sparta-Piet

Tegenwoordig is Sparta-Piet een uit de kluiten gewassen groene vogel, aangezien vanaf het voetbalseizoen 2000/2001 Sparta-Piet de officiële mascotte van de De Spartaantjes is, de kidsclub van Sparta Rotterdam.