FC Emmen

Ben Haverkort – directeur van FC Emmen

FC Emmen

Ben Haverkort is Algemeen Directeur bij FC Emmen, maar de oudere voetballiefhebber zal Haverkort vooral herinneren als scheidsrechter in het betaalde voetbal en speler van diverse clubs.

Speler bij Ajax

De directeur van Emmen kwam op 27 oktober 1961 ter wereld in Oud-Zuid in Amsterdam en was tijdens zijn jeugdjaren een verdienstelijk voetballer op de amateurvelden bij Amstelland en Zeeburgia. Bij die laatste club trok hij de aandacht van diverse clubs uit het betaalde voetbal. Zowel HFC Haarlem als Ajax wilde de jonge Haverkort aan zich binden en als geboren Amsterdammer koos hij voor de club uit de hoofdstad.

Bij Ajax speelde hij onder andere samen met Frank Rijkaard, Wim Kieft en John van ’t Schip. Alhoewel hij wel een eenjarig contract tekende bij de senioren, kwam hij niet verder dan het tweede elftal van Ajax. Een stap naar de hoofdmacht van de Amsterdamse grootmacht zat er niet in voor Ben Haverkort, maar dat betekende zeker niet het einde voor zijn voetbalcarriere.

Ben Haverkort in de Eerste Divisie

Ben Haverkort besloot het een treetje lager te proberen en kwam in de Eerste Divisie bij Telstar terecht en er volgde een spelersloopbaan van maar liefst 14 jaar die hem ook naar Cambuur Leeuwarden en FC Emmen bracht. De speler die op de gehele linkerflank uit de voeten kon was overigens geen gemakkelijk persoon voor scheidsrechters, tijdens zijn carriere verzamelde hij 73 gele en 6 rode kaarten, waarvan een aanzienlijk aantal vanwege opmerkingen aan het adres van de scheidsrechter.

Carriere als scheidsrechter

Na zijn carriere als voetballer, werd Haverkort door een vriend geattendeerd op een advertentie in een voetbaltijdschrift, waarin een verkorte scheidsrechterscursus voor ex-professionals wordt aangeboden. Deze doorloopt Ben Haverkort succesvol, waardoor uiteindelijk actief blijft in het betaalde voetbal. Nu echter als scheidsrechter, de leidsman waarop hij tijdens zijn spelersloopbaan juist zoveel kritiek op had…

Het debuut als arbiter in het Nederlandse betaalde voetbal vindt voor de voormalige Eerste Divisie – voetballer plaats op 13 maart 1999, waar hij het duel tussen Excelsior en RBC leidt. Vanaf dat moment gaat het snel met scheidsrechter Haverkort, die in het veld overigens nog altijd veel praat en opmerkingen maakt. Op 14 mei 2002 maakt hij zijn debuut als internationaal scheidsrechter met de wedstrijd tussen Bulgarije-19 en Tsjechië-19. Zijn internationale carriere duurt tot en met medio 2006, zijn loopbaan in Nederland duurt tot en met het seizoen 2010 – 2011. De KNVB besluit het contract met Ben Haverkort niet te verlengen, waarop zijn scheidsrechterscarriere ten einde is. De laatste wedstrijd van de voormalig jeugdvoetballer van Ajax als arbiter vindt plaats op 3 april 2011 als hij de ontmoeting tussen FC Groningen en VVV-Venlo leidt. Haverkort wilde destijds niet op het besluit van de KNVB reageren, maar in de Zeister bossen leek men niet meer tevreden te zijn met de arbitrale prestaties van de Amsterdammer.

In de Eredivisie, Eerste Divisie en KNVB Beker heeft de leidsman uiteindelijk 246 wedstrijden gefloten, waarin hij 722 gele kaarten trok, 26 keer een speler met rood van het veld stuurde en 41 keer een strafschop toekende.

Ben Haverkort bij FC Groningen en FC Emmen

Aangezien Haverkort communicatief zeer vaardig is en een geboren verkoper is, voegt FC Groningen hem graag toe als manager van de commerciele afdeling. Daar voelt hij zich goed thuis en zal hij ook zes jaar werkzaam zijn, maar de roep van zijn voormalige werkgever FC Emmen kan hij uiteindelijk niet weerstaan. Vanaf het seizoen 2017/2018 is de huidige inwoner van het Drentse Exloo directeur bij FC Emmen.