FC Twente

Stadion Het Diekman, meer dan een betonnen kolos

Zwart Wit Voetbal Gras

Stadion Het Diekman, gelegen in de wijk Varvik-Diekman in Enschede, was van 1956 tot 1998 de thuisbasis van SC Enschede en FC Twente. Het stadion had tijdens de laatste jaren van haar bestaan een capaciteit van 13.500 toeschouwers. Het was voor fans van FC Twente meer dan een grote kolos van steen en beton, het was waar menig fan memorabele momenten heeft beleefd.

Betonnen stadion met sintelbaan

In 1953 begon men met de bouw van het stadion en dit werd gefinancierd door de gemeente Enschede dat de sportfaciliteiten in de stad wilde verbeteren. Er werd besloten om het stadion voornamelijk met beton en stenen te bouwen, en met de bouwwerkzaamheden was een budget van ongeveer 1,4 miljoen euro gemoeid (huidige waarde). Ook moest het stadion een sintelbaan hebben, zodat het ook voor andere sporten gebruikt kon worden.

Wie gaat er in Het Diekman spelen?

Toen de eerste palen werden geslagen was nog niet duidelijk welke club in het nieuwe stadion zou spelen. Zowel Rigtersbeek, Sportclub Enschede en Enschedese Boys kwamen hiervoor in aanmerking, en de KNVB stond destijds niet toe dat een stadion door clubs gedeeld werd. Bij de gemeente waren de commerciele en sportieve verwachtingen het hoogst bij SC Enschede, waardoor Het Diekman hun thuishaven werd.

Na ongeveer 3 jaar aan bouwwerkzaamheden werd Het Diekman in augustus 1956 feestelijk geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tussen Sportclub Enschede en het Duitse Preußen Münster. Abe Lenstra scoorde vanaf de strafschopstip de eerste goal in het Enschedese stadion, de openingswedstrijd werd door de Tukkers met 3=0 gewonnen.In 1965 fuseerden Sportclub Enschede en Enschedese Boys tot FC Twente en vanaf dat moment werd de fusieclub de vaste bespeler van Het Diekman.

Memorabele wedstrijden in Stadion Het Diekman

In de loop der jaren zijn er vele memorabele wedstrijden in het stadion in Enschede gespeeld, waaronder een 5-0 nederlaag in juni 1959 tegen het Braziliaanse Santos met wereldster Pele, een 5-1 overwinning op Ajax in november 1968, een 2-2 gelijkspel in februari 1971 tegen de Italiaanse grootmacht Juventus en tegen dezelfde club een 3-1 overwinning in april 1975. Wellicht worden fans van FC Twente minder graag herinnerd aan de terugwedstrijd in de finale van de UEFA-Cup tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach. Nadat de heenwedstrijd bij de Oosterburen in 0-0 eindigt, verliest FC Twente in Het Diekman met maar liefst 1-5. De laatste wedstrijd in het stadion van de Tukkers wordt op 22 a[ril 1998 gespeeld tegen sc Heerenveen. De wedstrijd wordt door FC Twente met 3-1 gewonnen en Martijn Abbenhues maakt het laatste doelpunt in Het Diekman.

Stadion Het Diekman door de jaren heen

Bij de oplevering in 1956 had Het Diekman stadion een capaciteit van 22.000 supporters, waarvan ongeveer een kwart een zitplaats had. Door de bouw van extra tribunes op de sintelbaan van het stadion, werd in de jaren erna de capaciteit verhoogd met ongeveer 3.000 toeschouwers.Aan het eind van de zestiger jaren werden meer plaatsen in het stadion in Enschede overdekt, waardoor alleen de FC Twente-fans aan de korte zijdes geen dak boven hun hoofd hadden. Door verscherpte regelgeving van zowel de KNVB als van de Europese voetbalbond UEFA, werd de capaciteit uiteindelijk teruggebracht naar 13.500 toeschouwers. Uiteindelijk voldoet de grote betonnen kolos niet meer aan de eisen die de moderne tijd aan stadions stelt en verhuist FC Twente in 1998 naar het Arke Stadion, dat we nu beter kennen als De Grolsch Veste.

Stadion Het Diekman was het hoofdterrein van Sportpark Het Diekman, dat nog altijd bestaat en onder andere Sportclub Enschede, de FC Twente Vrouwen, een frisbee-club, American Footbal-vereniging, rugby-club en een tennisvereniging onderdak biedt.

Andere activiteiten

Voetbal was de hoofdactiviteit in Het Diekman, maar er werden ook andere activiteiten in het voormalige stadion van FC Twente georganiseerd. Zo eindigde de Marathon van Enschede in Het Diekman en werden er ook diverse sport- en culturele evenementen georganiseerd.