FC Groningen

Het mesincident bij FC Groningen

FC Groningen Mes Incident

Op 10 juni 1979, tijdens een nacompetitiewedstrijd tussen FC Groningen en Telstar, vond er een incident plaats dat de Nederlandse voetbalwereld schokte. Een toeschouwer gooide een mes naar Telstar-speler Fred Bischot, wat hem op een haar na miste.

FC Groningen tegen Telstar

Nadat de Groningse club al een aantal jaren in de Eerste Divisie had gespeeld, probeerde men via de nacompetitie naar het hoogste niveau te promoveren. De match tegen Telstar begon voor de Groningers uitstekend, want na 32 minuten leidde de noordelijke club met 2-0, toen er een incident gebeurde dat de Nederlandse voetbalwereld schokte.

Stilettomes mist Fred Bischot op een haar na

Een stilettomes werd vanaf de tribunes gegooid, miste Telstar-speler Fred Bischot op een haar na en boorde zich in de grasmat. Bischot pakte vervolgens het mes op en loopt met het het stilettomes naar scheidsrechter Bep Thomas. De spelers van Telstar zijn door het incident overstuur en peinzen er niet over om verder te spelen in het Groningse Oosterpark-stadion. Arbiter Thomas kan niet anders dan de wedstrijd stilleggen en na overleg met enkele bestuursleden wordt er besloten om de wedstrijd definitief te staken.

De reden wordt echter niet gecommuniceerd aan de ruim 12.000 supporters in het stadion, waardoor het overgrote gedeelte van de fans geen flauw idee heeft waarom de wedstrijd wordt gestaakt. Sommigen zijn zelfs zo boos dat ze verhaal komen halen bij de hoofdingang van het Groningse stadion. Omdat de veiligheid van de Telstar-spelers door de gezagsdragers in Groningen niet gegarandeerd kan worden, moeten de spelers van de club uit IJmuiden urenlang in de kleedkamers blijven en worden ze uiteindelijk in politiebusjes uit het Oosterpark vervoerd.

Dader van het Groningse mesincident meldt zich

Het mesincident bij FC Groningen domineert in de dagen erna het nieuws in de Nederlandse media. De dader blijkt Jacob R. te zijn en de 42-jarige man meldt zich twee dagen na de wedstrijd bij de politie. De Groningse supporter bleek zich zeer geƫrgerd te hebben aan het harde spel van de Telstar-spelers en gooit dan in een vlaag van verstandsverbijstering het stilettomes op het veld. Uiteindelijk krijgt Jacob R. een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken, een stadionverbod van 4 jaar en een geldboete van 250 gulden.

Wedstrijd met publiek uitgespeeld

De wedstrijd tussen FC Groningen en Telstar werd overigens tien dagen later, met publiek, uitgespeeld en eindigde in een 3-0 overwinning voor de Groningers. Als goedmakertje kreeg Fred Bischot, die ook weer meespeelde, een Groninger Koek van de club uit het noorden.

Documentaire over het mesincident

Fox Sports heeft in 2016 een interessante documentaire uitgezonden, waarbij die opmerkelijke dag in de historie van FC Groningen wordt gereconstrueerd aan de hand van vertellingen door ooggetuigen en historisch beeldmateriaal: