FC Emmen KNVB

De pikante rel tussen FC Emmen en de KNVB

Rode Peper Voetbal

De KNVB en FC Emmen stonden in september 2020 lijnrecht tegenover elkaar in een opmerkelijke zaak: de shirtsponsoring van EasyToys. De club uit Drenthe had namelijk een shirtsponsor-overeenkomst gesloten met de bekende webshop voor erotisch plezier, maar de Nederlandse voetbalbond keurde deze af vanwege “bezwaren met betrekking tot de doelgroep”.

Normen en waarden van het voetbal

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond was van mening dat EasyToys niet paste binnen de “waarden en normen” van het voetbal. De bond vreesde dat de shirtsponsoring schadelijk zou zijn voor de uitstraling van de Eredivisie, en dan ook met name voor jeugdige voetbalfans. Deze opstelling van de voetbalbond leidde tot veel discussie onder supporters en werd breed uitgemeten in de media.

Maatschappelijk verantwoord, legitiem en hypocriet

FC Emmen was teleurgesteld in de beslissing van de KNVB. De club gaf aan dat EasyToys een “maatschappelijk verantwoord en legitiem bedrijf” is en dat de sponsoring geen negatieve gevolgen zou hebben voor het Nederlandse betaalde voetbal. De erotische webshop vond de voetbalbond hypocriet omdat er in de Eredivisie wel sponsorships werden toegestaan in “riskante” sectoren, zoals alcohol en gokken.

Kritiek op de KNVB

Na een week van veel kritiek op de KNVB, discussies en overleg kwam er een oplossing: FC Emmen mocht in het seizoen 2020/2021 met EasyToys op het shirt spelen, maar de KNVB zou de sponsoring evalueren en de regels voor shirtsponsoring in de Eredivisie herzien. Daarnaast mochten de jeugdteams niet met deze shirtsponsor spelen. In de tussentijd speelt de Drentse club alweer enige seizoenen met EasyToys op de borst.

FC Emmen en EasyToys de winnaars

FC Emmen en EasyToys sponnen trouwens garen bij deze pikante rel: de shirts van FC Emmen met EasyToys-logo waren een enorm succes. In een mum van tijd waren ze uitverkocht. Daarnaast leidde de kwestie ook tot een zeer behoorlijke toename van de naamsbekendheid van de erotische webshop.