FC Utrecht

Beachvolleybalster Sanne Keizer en het hart van David di Tommaso

Beach Volleybal

Veel voetballiefhebbers zullen zich 29 november 2005 nog wel kunnen herinneren: de dag dat FC Utrecht-speler David di Tommaso onverwacht overleed in zijn slaap als gevolg van een hartkwaal. Dit overlijden zorgde voor een grote schok en veel verdriet in de voetbalwereld, maar opende bij sommige topsporters ook de ogen.

Sanne Keizer en David di Tommaso

Het overlijden van FC Utrecht-speler David di Tommaso opende namelijk de ogen van beachvolleybalster Sanne Keizer, zij had namelijk precies dezelfde symptomen als de Fransman. Letterlijk met pijn in haar hart stopte ze acuut met topsport.

„Twee dagen eerder had ik nog op de tribune gezeten bij, naar wat later bleek, zijn laatste voetbalwedstrijd. Op de radio hoorde ik wat zijn klachten waren geweest en dacht: dat is exact wat ik zelf heb! Ik hakte de knoop door: ik stop met topsport tot ik precies weet wat ik mankeer“, aldus Sanne Keizer tegenover het Algemeen Dagblad in 2008.

„Ik had al heel lang last van een hart dat op hol sloeg. Het hamerde echt mijn borstkas uit“, zo vervolgt Sanne Keizer. „In het begin gebeurde het een keer per jaar, maar al snel werd het een keer per maand, een keer per week… Ik viel ook zomaar flauw. Bovendien had ik tijdens wedstrijden last van kramp in mijn benen. Het werd bijna normaal om een medische time-out aan te vragen. Even liggen, wat drinken, en hup, daar ging Sanne weer.“

„Iedereen riep: Je moet meer drinken voor een wedstrijd en je eet te weinig.? Maar daar lette ik juist extra op. Cardiologen konden niets vinden. Tja, een sporthart, riepen ze dan. Dat heeft soms wat kuren. En als iedereen tegen je zegt dat je niets hebt, ga je aan jezelf twijfelen. Dat is mentaal zwaar. Stelde ik me aan? Ik heb me lang zo gevoeld, tot de dood van David di Tommaso.“

Uiteindeijk kwam Sanne Keizer bij sportcardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop terecht die een afwijking aan haar hart constateerde. Uiteindelijk is de beachvolleybalster twee keer geopereerd voor ze weer kon terugkeren op topsportniveau.

Sanne Keizer na haar hartoperatie

Sanne Keizer reikte samen met Marleen van Iersel tot de zesde plaats op de beachvolleybal wereldranglijst, won wereldbekerwedstrijden, werd Europees Kampioen en kwam ze namens Nederland ook uit op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Van Iersel en Keizer behaalden in het Verenigd Koninkrijk de negende plaats.

David di Tommaso trofee

Veel FC Utrecht supporters denken nog altijd met warme gevoelens terug aan David di Tommaso. Sinds 2013 staat er op de Bunnikside een borstbeeld van de voetballer boven de ingang van de supportershome. De prijs voor de FC Utrecht-speler van het jaar, gekozen door de fans, is vernoemd naar Di Tommaso en wordt jaarlijks na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen door de weduwe en zoon van David di Tommaso uitgereikt. Uit respect voor de Fransman heeft FC Utrecht rugnummer 4, het nummer van Di Tommaso, teruggetrokken zodat geen enkele andere FC Utrecht-speler met dit nummer zal spelen.