FC Volendam

Steve van Dorpel – De Parel van de Bijlmer

Zwarte Parel Voetbal

Steve van Dorpel was een talentvolle linksbuiten met Surinaams-Nederlandse roots en had als bijnaam ‚de Parel van de Bijlmer, waar hij woonde.

Parel van de Bijlmer bij FC Volendam

Van Dorpel werd op 13 december 1965 geboren in Amsterdam en zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij SV Bijlmer, waar zijn oom Emile Esajas de leiding had over de voetbalafdeling. De jonge voetballer bleek een behendige en talentvolle speler en hij maakte in 1985 de overstap naar het betaalde voetbal toen hij een contract tekende bij FC Volendam.

Ook aan het IJsselmeer toonde Steve van Dorpel zijn talent en hij werd in Nederland beschouwd als een van de beste linksbuitens van zijn generatie. Tussen 1986 en 1989 speelde hij 77 wedstrijden voor FC Volendam, 72 competitiewedstrijden en 5 bekerwerdstrijden. Tijdens deze macthes kwam hij in totaal tot 27 doelpunten.

Steve van Dorpel’s loopbaan leek een stap omhoog te maken, want Roda JC, destijds een top 5-club in de Eredivisie, wilde het talent contracteren. Het leven van ‚de Parel van de Bijlmer‘ nam echter een dramatische wending…

Kleurrijk Elftal en SLM Ramp

De voetballer maakte namelijk deel uit van het Kleurrijk Elftal, een team dat was samengesteld uit voetballers uit het Nederlandse betaalde voetbal met een Surinaamse afkomst en als gelegenheidsteam na afloop van de voetbalcompetitie bijelkaar kwam om fondsen te werven voor projecten in hun vaderland Suriname.

Van Dorpel was met zijn teamgenoten van het Kleurrijk Elftal onderweg naar Suriname toen het vliegtuig van de SLM (Surinaamse Luchtvaart Maatschappij) neerstortte tijdens de landing in dichte mist bij Johan Adolf International Airport. Slechts 11 inzittenden overleefden de ramp, Steve van Dorpel was een van de passagiers die omkwamen bij deze fatale gebeurtenis.

Steve van Dorpel standbeeld en sporthal

Er is ter nagedachtenis aan de veel te vroeg overleden speler van FC Volendam een standbeeld geplaatst in Amsterdam. Dit beeld is gemaakt door kunstenaar Nelson Carrilho en staat bij de noordelijke ingang van het Nelson Mandelapark. Daarnaast heeft FC Volendam een sporthal in het Kras Stadion naar Steve van Dorpel vernoemd.