FC Utrecht

Etienne Shew-Atjon – voorbeeldige prof en ideale twaalfde man

FC Utrecht De Galgenwaard

Etienne Shew-Atjon was een voetballer die bijna zijn gehele profvoetbalcarrière voor FC Utrecht gespeeld heeft. Tegenwoordig is hij actief als video-analist bij de jeugd van Feyenoord.

Jeugd en amateur

Shew-Atjon werd op 24 november 1974 geboren in Rotterdam en speelde op amateurniveau voor SC Botlek. Daar werd de jonge voetballer opgemerkt door de scouts van de jeugdafdeling van Feyenoord en Etienne Shew-Atjon maakte de overstap naar Rotterdam-Zuid. Alhoewel hij bij Feyenoord vanaf de C-jeugd tot de beloften de jeugdafdeling van de club doorliep, kwam het nooit tot een optreden in het eerste van de club uit Rotterdam-Zuid.

De verdediger besloot hierop een stap terug te doen en Shew-Atjon kwam de daarop twee volgende seizoenen uit voor VV Rozenburg. Vanwege zijn prestaties bij deze amateurclub trok hij de aandacht van diverse betaald voetbal-organisaties en maakt hij in 1998 toch de stap naar het betaalde voetbal en tekende hij een contract bij FC Utrecht, waar hij op 23 augustus 1998 in de uitwedstrijd tegen NAC Breda (2-4 winst) zijn debuut maakte bij de ploeg uit de Domstad. Hij werd overigens in de rust van deze wedstrijd gewisseld.

Voorbeeldige prof

Vanwege diverse blessures kon Etienne Shew-Atjon nooit zijn belofte waarmaken en pendelde hij tussen eerste elftal en bank. Hij gedroeg zich echter als een voorbeeldige prof, trainde hard, klaagde nooit en stond klaar als het elftal hem nodig had. Daarnaast werd door diverse trainers ook zijn rol in de kleedkamer geroemd.

Hij blijft aan FC Utrecht verbonden tot het seizoen 2008/2009, totdat de club uit het midden van het land besluit om zijn aflopende contract niet te verlengen. Shew-Atjon is echter nog niet klaar om afscheid te nemen van het betaalde voetbal en tekent een contract bij FC Dordrecht, waar hij in het seizoen 2009/2010 nog 28 competitiewedstrijden speelt. Dan vindt de Rotterdamse voetballer het welletjes en hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Na voetbalcarrière Etienne Shew-Atjon

Na zijn actieve voetbalcarrière besluit Etienne Shew-Atjon dat hij wel graag in de voetballerij werkzaam wil blijven en volgt diverse cursussen om zich te bekwamen in het trainersvak. Hij zet zijn eerste stappen als trainer bij Feyenoord, waar hij als assistent van de trainer van de C1 begint.

Tegenwoordig is Etienne Shew-Atjon nog altijd werkzaam bij de jeugdafdeling van de Rotterdammers, de voormalige model-prof en ideale twaalfde man van FC Utrecht is video-analist bij de jeugd van Feyenoord.