KNVB VVV-Venlo

Jeu Sprengers – een bevlogen bestuurder

KNVB Nederland Voetbal

Jeu Sprengers was een bevlogen voetbalbestuurder die op clubniveau actief was voor VVV-Venlo, terwijl hij ook vooraanstaande functies had bij de KNVB en de Europese voetbalbond UEFA.

De jonge jaren van Jeu Sprengers

Jeu Sprengers werd op 24 mei 1938 in het Noord-Limburgse Tegelen geboren als zoon van een slager. Hij had echter geen interesse om hetzelfde beroep als zijn vader te gaan beoefenen en volgde succesvol een studie Business Economics aan de Universiteit van Tilburg. Sprengers begon zijn professionele carriere als consultant en daarna maakte hij de overstap naar de bouwwereld, waar hij directeur werd van een aannemingsbedrijf.

Jeu Sprengers en VVV

Sprengers had altijd al interesse gehad in voetbal en in 1976 trad hij toe tot het bestuur van VVV-Venlo als penningmeester. Vijf jaar later nam hij de voorzittershamer over en leidde hij tien jaar lang de Noord-Limburgse club. Tien jaar lang zou hij VVV leiden en deze periode is nog altijd de meest succesvolle periode uit de geschiedenis van de club. Alhoewel hij ook harde beslissingen kon nemen, was het voor Jeu Sprengers ook belangrijk om de gemoedelijke sfeer binnen de Venlose club te koesteren. „Wij raken pas in paniek als het bier op is“, was dan ook een beroemde uitspraak van de voorzitter.

Een hartinfarct zorgde er in 1990 voor dat hij zowel zijn functie bij het bouwbedrijf, als het voorzitterschap van VVV moest neerleggen. Drie jaar later was hij echter weer volop terug in de voetballerij, en werd Sprengers voorzitter van de KNVB als opvolger van Jo van Marle.

Jeu Sprengers – Robin Hood

In 2000 organiseerden Nederland en Belgie op succesvolle wijze het Europees Kampioenschap voetbal, Euro 2000. Sprengers was vice-voorzitter van het organisatiecomite en trad na het toernooi aan als penningmeester van de UEFA. In die rol kwam hij regelmatig op voor de belangen van de kleine voetballanden, hetgeen hem de bijnaam ‘Robin Hood’ opleverde.

De functie van penningmeester legde Sprengers neer na het aantreden van Michel Platini als voorzitter van de UEFA. Hij bleef echter wel lid van het bestuur van de Europese voetbalbond en was hij in diverse voetbalfuncties actief. Zo was hij nog betrokken bij het comite dat het WK Voetbal 2018 naar Nederland en Belgie wilde halen en was hij namens de wereldvoetbalbond FIFA ook actief in verschillende commissies, waaronder het Internal Audit Committee en het FIFA Strategic Committee.

Levensbedreigende ziekte

Op 27 maart 2008 moest hij noodgedwongen vanwege een levensbedreigende ziekte per direct al zijn functies neerleggen. In het Belgische Genk onderging hij nog een operatieve ingreep, maar dat mocht niet baten: Jeu Sprengers overleed als gevolg van de ziekte op zondag 6 april 2008 op 69-jarige leeftijd.