VVV-Venlo

De Koel – authentiek voetbalstadion van VVV-Venlo

VVV-Venlo Logo

De Koel (voluit: Seacon stadion – De Koel) is het stadion van voetbalclub VVV-Venlo en een van de weinige authentieke voetbalstadions in Nederland. De thuishaven van de Limburgers kent een capaciteit van 8.000 toeschouwers.

Historie De Koel

VVV, de Venlose Voetbal Vereniging, werd opgericht op 7 februari 1903 en men speelde haar thuiswedstrijden Aan de Kraal, een stadion dat in de volksmond zo werd genoemd omdat het cafe-restaurant De Kraal naast de thuishaven van VVV lag. Tot en met 6 februari 1972 werkte de Limburgse voetbalclub, met uitzondering van korte uitstapjes naar Sportpark De Berckt in Baarlo tijdens het seizoen 1954/1955, haar thuiswedstrijden in De Kraal.

Na de laatste thuiswedstrijd (1-0 winst tegen FC Eindhoven), verhuisde VVV-Venlo naar stadion De Koel, dat in de buurt van het voormalige stadion ligt. Ook de eerste wedstrijd op 19 maart 1972 in het nieuwe stadion werd niet verloren: tegen SC Cambuur werd het 1-1.

In 2003 en 2007 zijn er grondige renovaties geweest van De Koel, waardoor de capaciteit ook werd verminderd. In 1977 kwamen er 24.500 voetbalfans op de wedstrijd tegen Ajax af, tegenwoordig is de maximum capaciteit van de thuishaven van VVV-Venlo 8.000 plaatsen.

Unieke ligging en stadiontrap

De Koel dankt zijn naam aan de unieke ligging van het stadion. Het stadion ligt namelijk in een kuil (‘koel’ is kuil in het Venlose dialect) die is ontstaan door een zandafgraving. Daarnaast bereiken de voetballers het speelveld via een lange betonnen trap, de langste voetbaltrap in Europa. De beroemde trap was in 2009 zelfs onderwerp van een documentaire van de VPRO.

Bovendien is het een van de weinige stadions in het Nederlandse voetbal dat nog onoverdekte tribunes en staanplaatsen heeft. Zowel de Noordtribune als de Westtribune hebben zowel overdekte als onoverdekte gedeeltes. Op de Oosttribune kunnen ongeveer 1500 voetbalsupporters overdekt staan, terwijl de fans van VVV-Venlo op de Zuidtribune overdekt kunnen zitten. De rondgang, die bijna alle vakken van het stadion met elkaar verbindt is ook uniek.

De Koel bezichtigen

Als je een kijkje wil nemen in het stadion, dan is dat mogelijk. VVV-Venlo organiseert voor scholen, het bedrijfsleven, vriendengroepen en verenigingen rondleidingen door Seacon Stadion – De Koel, waarbij je onder andere een bezoek brengt aan de Eretribune, spelershome, het speelveld, de prijzenkast, de BusinessLounges en uiteraard wordt er ook een kijkje genomen bij de beroemde lange betonnen voetbaltrap. Deze rondleiding duurt ongeveer een uur.