NAC Breda

Dick van Burik, van robuuste verdediger tot succesvol zakenman

Dick van Burik was in de jaren negentig en aan het begin van deze eeuw een robuuste verdediger, na zijn loopbaan als voetballer is hij inmiddels uitgegroeid tot succesvol zakenman.

Dick van Burik als voetballer

Tijdens zijn amateurjaren kwam Van Burik uit voor Ultrajectum, DSO en Elinkwijk, voordat hij de overstap maakt naar de jeugd van Ajax. Hij is een vaste waarde in diverse succesvolle jeugdteams, maar bij de club uit Amsterdam kwam hij niet verder dan drie competitieduels in het eerste elftal. In 1993 maakte hij de overstap naar NAC Breda, waar hij geliefd was bij het fanatieke publiek. In het zuiden van het land kwam hij tot ruim zeventig wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij drie keer scoorde.

De volgende stap in zijn loopbaan was FC Utrecht, de club uit zijn geboortestad. Bij de club uit de Domstad manifesteerde hij zich zo goed, dat hij de aandacht trok van diverse clubs en uiteindelijk was het Hertha BSC dat de harde verdediger naar Duitsland haalde. Bij de Hertha Berliner Sport Club Berlin ontwikkelde hij zich tot basiskracht en werd hij uiteindelijk aanvoerder.

Ondanks een doorlopend contract tot medio 2008, moest Dick van Burik een jaar eerder dan zijn contract afliep de Duitse club verlaten. Het bestuur van Hertha BSC verdacht hem er namelijk van om zijn teamgenoot Jerome Boateng te hebben aangezet tot het weigeren van een contractverlenging. Karel van Burik, de vader van Dick, was namelijk zaakwaarnemer van de Ghanese verdediger. Door een vertrek zou ‘vader Van Burik’ financieel kunnen profiteren. De clubleiding van Hertha heeft nooit onomstotelijk kunnen bewijzen dat Dick van Burik zijn ploeggenoot daadwerkelijk heeft beïnvloed, desondanks moest hij toch vertrekken.

Diverse clubs, waaronder MSV Duisburg en zijn voormalige werkgevers FC Utrecht en NAC, toonden interesse voor de verdediger, maar Van Burik vond het na 15 seizoenen profvoetbal welletjes en besloot om aan de slag te gaan in het bedrijf van zijn vader, spelersmakelaarsbureau ESA. Bij dit bedrijf is de voormalige speler van NAC, Utrecht en Hertha BSC nog altijd werkzaam. Bij ESA staan onder andere Benjamin van Leer, Robbin Ruiter en Mitchell Dijks onder contract.

Dick van Burik als ondernemer

Daarnaast ontwikkelde Dick van Burik zich ook op het gebied van ondernemen en is hij eigenaar van het succesvolle bedrijf V.B. Coatings. Het begin van dit coatingbedrijf was op zijn minst opmerkelijk te noemen, zo vertelde hij in 2015 aan Quote: „Toen ik het bedrijf begon, heb ik me te veel laten leiden door mijn gevoel. Ik had een paar keer bij het Amerikaanse coatingbedrijf Line-X gekeken en dat maakte zo’n goede indruk dat ik de rechten voor Line-X in Nederland en België kocht. Toen was ik ineens eigenaar van een coatingbedrijf. Maar ja, er moest een pand komen, een spuitcabine, werknemers, auto’s, busjes. Daar had ik helemaal niet bij stilgestaan. Ik ben zonder fundament begonnen en heb dus alle muren weer moeten afbreken om opnieuw een fundament te storten.“

„Als zaakwaarnemer kon ik onder de vleugels van mijn vader beginnen, maar met V.B. Coatings wilde ik echt bewijzen dat ik het zelf kan. Het geeft een goed gevoel dat ik het bedrijf vanaf nul heb opgebouwd. Hoe ik als voetballer was, ben ik dus eigenlijk ook als ondernemer. Ik moest het niet hebben van vijf man passeren, maar van hard werken. En dat vind ik nog steeds geen enkel probleem“, zo besluit Dick van Burik.