PSV

Klas Ingesson – Zweedse strijder met enorm doorzettingsvermogen

Zweden Vlag

Klas Ingesson was een Zweedse middenvelder die in het seizoen 1993-1994 uitkwam voor PSV.

Een seizoen bij PSV

De Zweed werd door Aad de Mos van KV Mechelen naar Eindhoven gehaald om fysieke kracht toe te voegen aan het middenveld in de Lichtstad. Door de PSV-fans zal hij niet herinnerd worden vanwege een fors aantal wedstrijden in het rood-witte shirt, fantastische doelpunten of technische hoogstandjes. Klass Ingesson kwam slechts 12 wedstrijden in actie voor de Eindhovenaren, en scoorde daarin eenmaal. Hij kon niet aan de verwachtingen voldoen en speelde slechts een seizoen voor PSV. Na zijn tijd in Noord-Brabant speelde hij nog voor Sheffield Wednesday, AS Bari, Bologna FC, Olympique Marseille en Lecce.

Hij zal echter door veel voetbalfans wel herinnerd worden vanwege zijn doorzettingsvermogen en zijn verbeten strijd tegen de ziekte van Kahler.

Klas Ingesson en de ziekte van Kahler

Nadat Ingesson (bijnaam ‘Klabbe’) zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, werd hij eerst houthakker, maar uiteindelijk kwam hij toch weer in de voetbalwereld terecht. In 2009, toen hij jeugdtrainer was bij IF Elfsborg, kreeg de fysiek sterke Zweed van medici te horen dat hij leed aan de ziekte van Kahler. Deze ziekte is een kwaadaardige woekering van plasmacellen en kan in het lichaam voorkomen. De aandoening komt veelal voor in het beenmerg van personen en wordt daarom ook wel als een vorm van beenmergkanker gezien.

Trainer-coach in een rolstoel

Hij begon vol goede moed aan de behandeling van deze ziekte en in 2010 verklaarde hij dat zijn bloed vrij was van kankercellen. Zijn trainerscarriere ontwikkelde zich verder en werd hij uiteindelijk trainer-coach van het eerste elftal van Elsborg. Helaas kwam de ziekte van Kahler terug. Klas Ingesson liet zich echter niet uit het veld slaan, en ging door als coach. Omdat de plasmacellen zijn lichaam al hadden aangetast moest hij zich voortbewegen op krukken en kwam Klabbe uiteindelijk in een rolstoel terecht.

Ondanks deze beperkingen ging Ingesson toch door als trainer en zat hij in zijn rolstoel langs het veld. Deze uitzonderlijke situatie werd breed uitgemeten in de Zweedse pers, tot ongenoegen van Klas Ingesson. Hij irriteerde zich uiteindelijk zo aan de berichtgeving, dat hij een open brief schreef aan de Zweedse media, waarin hij vroeg om beoordeeld te worden op zijn werk als trainer-coach en niet op zijn ziekte. ‘Iedereen hoort beoordeeld te worden op wie hij is, niet op het feit dat deze persoon een handicap of ziekte heeft’, aldus de voormalig PSV’er. Met IF Elfborg pakte Ingesson in 2014 nog een prijs door de Zweedse bekerfinale te winnen.

Overlijden

Op 29 oktober 2014 moest de Zweedse strijder met een enorm doorzettingsvermogen de strijd tegen zijn ziekte opgeven. Klas Ingesson werd slechts 46 jaar.