PSV

PSV Campus De Herdgang – Modern complex met historie

Rood Wit Voetbal

PSV Campus De Herdgang is het trainingscomplex van de voetbalclub PSV, gelegen aan de noordelijke kant van Eindhoven, in de buurt van landgoed De Wielewaal. De afstand tussen het complex en het Philips Stadion is ongeveer vijf kilometer.

Trainingen en wedstrijden van PSV

Op Campus De Herdgang werken zowel de eerste elftallen als de jeugdteams hun trainingen af. Daarnaast spelen de PSV Vrouwen, Jong PSV en alle jeugdteams hun wedstrijden op De Herdgang. Het complex is opgedeeld in twee gedeeltes: PSV First Team, de thuisbasis voor het eerste elftal en PSV Academy, waar de vrouwen en de jeugd trainen en hun wedstrijden spelen. Als het eerste elftal niet besloten traint, dan is het mogelijk om de oefensessie te bezoeken en een hapje en drankje te nuttigen in de kantine bij het trainingsveld. Over het algemeen zijn de trainingen van de jeugd en de PSV Vrouwen vrij toegankelijk.

Historie PSV Campus De Herdgang

De geschiedenis van De Herdgang als sportcomplex gaat terug tot 1952, maar in de tussentijd is er het nodige bijgebouwd en gemoderniseerd. Zo is er een grote verbouwing geweest in 2002, is de jeugdkantine in 2005 gemoderniseerd, en zijn er in 2018 bouwwerkzaamheden geweest aan het stadion van het hoofdveld, waarbij het kunstgrasveld vervangen werd door een veld van natuurgras. Rond die tijd werd de naam van het complex ook veranderd van ‘De Herdgang’ naar ‘PSV Campus De Herdgang’.

Verder zijn er in de loop van de tijd faciliteiten toegevoegd aan het complex, die noodzakelijk zijn voor elke moderne professionele voetbalclub, waaronder state-of-the-art medische faciliteiten, ruimtes en apparatuur voor video-analyse, kantoren voor de technische staf en scouts, studieruimtes, fitnessruimtes en het is ook mogelijk om op PSV Campus De Herdgang te overnachten. In totaal zijn er zeven voetbalvelden op het complex, met zowel natuurgras als kunstgras.

Herkomst naam

De herdgang of heerdgang was de dagelijkse route van een herder met zijn kudde over gemeenschappelijke graslanden, heide of bossen. Herdgang is een term die vooral in Midden-, Oost-Brabant en Vlaanderen wordt gebruikt. Daarnaast werd er tijdens de Middeleeuwen ook een buurtschap mee aangeduid. Zo ligt er in de buurt van de Campus ook een rustige en bosrijke buurt die ‘De Herdgang’ heet.

Toekomstplannen De Herdgang

Met een oog op de toekomst heeft PSV plannen om PSV Campus De Herdgang verder te moderniseren en uit te breiden. Deze investeringen worden als noodzakelijk gezien om talentvolle spelers uit de regio en ver daarbuiten verder te ontwikkelen en ze zo voor te bereiden op de stap naar het eerste elftal.