SC Heerenveen

Afonso Alves, van Heerenveen tot Qatar

Qatar Vlag

Afonso Alves is een voormalig voetballer van sc Heerenveen en ex-international van Brazilië die furore maakte in de Eredivisie en topscorer werd van Nederland.

De jeugdjaren

Afonso Alves Martins Junior werd op 30 januari 1981 in het Braziliaanse Bela Horizonte geboren en begon met voetballen bij Venda Nova Futebol Clube. Zijn talent werd opgemerkt door Atletico Mineiro en in 1997 treed Afonso Alves toe tot de jeugdopleiding van de club. Na drie seizoenen uitgekomen te zijn voor diverse jeugdelftallen van Atletico, wordt hij uitgeleend aan Valeriodoce Esporte Clube uit Itabira, waarmee Mineiro een samenwerkingsverband heeft. Hij komt dan uit in de Campeonato Mineiro, het kampioenschap van de Braziliaanse staat Minas Gerais. In vijf matches weet Alves een keer het doel te vinden.

Het seizoen erop maakt hij dan eindelijk zijn debuut in het eerste elftal van Atletico Mineiro, maar erg veel indruk maakt de jonge speler niet: in zes wedstrijden weet hij geen enkel doelpunt te maken.

Afonso Alves en Zweden

In 2002 besluit de aanvaller zijn geluk buiten Brazilie te gaan beproeven en gaat hij aan de slag bij Örgryte IS in de Zweedse Allsvenskan – competitie. De overstap naar Europa betaalt zich uit voor Afonso Alves, hij maakt in twee seizoenen 23 goals in 40 wedstrijden en trekt daarmee de aandacht van de Zweedse topclub Malmö FF.

Dit resultaat uiteindelijk in een overstap naar Malmö, waar hij een spitsenduo vormt met Markus Rosenberg, die in zijn spelersloopbaan ook nog een jaargang het shirt van Ajax droeg. De samenwerking tussen de aanvallers loopt uitstekend en men verovert in het debuutseizoen van Alves dan ook het Zweedse landskampioenschap en de Braziliaan wordt tweede op de topscorerslijst. Een seizoen later neemt de goalgetter dezelfde positie in op de lijst van topscorers in het Scandinavische land.

De prestaties van Afonso Alves vallen ook op in andere Europese landen en sc Heerenveen slaat in juli 2006 toe door de Braziliaan vast te leggen voor 4.5 miljoen Euro, een transferrecord voor de Friezen.

Alves bij sc Heerenveen

Het duurt niet lang voordat de naam Afonso Alves ook bekend is bij de Nederlandse voetbalfans, want de spits scoort aan de lopende band in de Eredivisie. Tijdens zijn eerste seizoen op de Hollandse voetbalvelden komt de Braziliaanse aanvaller tot 34 doelpunten en daarmee wordt hij topscorer in de Eredivisie. Hij bevindt zich met die titel in goed gezelschap, aangezien zijn landgenoten Romario en Ronaldo hem zijn voorgegaan.

Het indrukwekkende aantal goals zorgde voor verregaande interesse van clubs uit de toonaangevende competities in Europa, maar het zeer forse transferbedrag dat sc Heerenveen vraagt schrikt de geinteresseerde partijen af. De handelswijze van de Friese club zorgt echter wel voor grote irritatie bij Alves en zijn zaakwaarnemer en de speler besluit bj aanvang van het voetbalseizoen 2007/2008 niet op te komen dagen voor de trainingen van sc Heerenveen.

De zaakwaarnemer van de speler uit Brazilië probeert de zaak op de spits te drijven en een vertrek te forceren, maar de leiding van de Friese club houdt haar poot stijf. Uiteindelijk wordt de zaak opgelost na een lang gesprek tussen beide partijen, waarbij Alves ook een hoger salaris krijgt toegezegd.

Zeven goals in een wedstrijd

Al snel gaat Afonso Alves verder met hetgeen waarvoor hij is gehaald: het scoren van doelpunten. Op 7 oktober 2007 scoort hij in de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo maar liefst zeven goals en mede daardoor winnen de Friezen met maar liefst 9-0 van Heracles. Tijdens deze match scoort de Braziliaanse aanvaller in de eerste helft een hattrick in 18 minuten, terwijl hij na de theepauze in slechts 9 minuten vier keer weet te scoren, een kunststukje dat nog niet eerder in de Eredivisie was vertoond.

AZ en Middlesbrough

Toen de transfermarkt in 2008 weer openging, verraste AZ door met een getekend contract uit de vorige transferperiode op de proppen te komen en de goalgetter voor 18 miljoen euro to willen overnemen. De situatie werd echter nog complexer, want Afonso Alves had in de tussentijd ook een contract getekend bij het Engelse Middlesbrough. AZ meende recht te hebben op een overgang van de Braziliaan naar Alkmaar en spande een zaak aan bij de arbitragecommissie van de KNVB. De Noord-Hollanders moesten het onderspit delven en werden niet in het gelijk gesteld. Middlesbrough en sc Heerenveen kwamen op de laatste dag van de transfermarkt tot overeenstemming en voor ongeveer 20 miljoen euro verkaste Alves naar het noorden van Engeland.

Zijn verblijf bij Middlesbrough werd echter geen groot succes omdat hij zijn sc Heerenveen-niveau in Engeland niet haalde. In anderhalf seizoen speelde de spits 47 wedstrijden in de Premier League en wist daarin 13 doelpunten te maken.

Qatar

In 2009 besluit hij zijn verblijf in Engeland voor gezien te houden en veel geld te gaan ophalen in de competitie van Qatar, waar hij achtereenvolgens uitkomt voor Al-Sadd, Al-Rayyan en Al-Gharrafa. Met name bij Al-Rayyan werd hij geliefd, door in 34 wedstrijden 26 keer te scoren.

In september 2015 verrast Afonso Alves de Nederlandse voetbalwereld door weer op te duiken bij sc Heerenveen en mee te trainen met de selectie van de Friezen. Een week later houdt hij het echter voor gezien en kondigt daarnaast ook het einde van zijn spelerscarriere aan.

Afonso Alves en Brazilië

Tijdens zijn jaren bij sc Heerenveen wordt zijn goede spel en scoringsdrift ook opgemerkt door bondscoach Dunga. Hij komt uiteindelijk tot 8 interlands voor de ‘Selecao’, waarin hij eenmaal scoorde. Alves maakte ook deel uit van de Braziliaanse selectie die in 2007 de Copa America won.