SC Heerenveen

De schaatscarrière van Abe Lenstra

Abe Lenstra Schaatsen

Abe Lenstra wordt beschouwd als een van de grootste voetballers in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal, maar de Friese speler blijkt ook een zeer verdienstelijk schaatser te zijn geweest.

Kortebaanschaatsen

De linksbinnen van sc Heerenveen was een sportliefhebber en zoals zovele andere Friezen had Abe Lenstra een bovengemiddelde interesse in schaatsen en kortebaanschaatsen in het bijzonder. Kortebaanwedstrijden worden verreden op natuurijs, waarbij er een korte afstand (160 meter bij de heren, 140 meter bij de dames) overbrugd moet worden.

Alhoewel zijn vader er niet veel vertrouwen in had, besloot de jonge Abe op Tweede Kerstdag 1938 mee te doen aan kortebaanwedstrijden in Wolvega. De 19-jarige voetballer genoot toen al bekendheid in het noorden van Nederland als linksbinnen van sc Heerenveen. Lenstra versloeg uiteindelijk de lokale favoriet op diens thuisbaan en bracht 15 gulden mee naar huis.

Abe Lenstra succesvol als schaatser

Tussen 1938 en 1954 schaatste Abe Lenstra 50 kortebaanwedstrijden, waarvan hij er 16 won. 9 keer legde hij beslag op de tweede plaats en 41 maal legde hij beslag op een deel van het prijzengeld. In totaal won hij 1600 gulden aan prijzengeld, een zeer behoorlijk bedrag in die tijd. Met name tussen 1942 en 1947 behoorde Abe Lenstra tot de top van Nederland in het kortebaanschaatsen. Ook startte hij 3 keer in het officiële Nederlandse kampioenschap. Alhoewel de voetballer uit Heerenveen behoorlijk succesvol in de schaatssport, gaf hij voorrang aan zijn voetbalcarriere, w.aardoor hij minder frequent in actie kwam dan andere schaatsers.

Het succes van Abe Lenstra op de schaatsen bleef overigens niet onopgemerkt door de Nederlandse voetbalbond. Omdat de Friese voetbalheld schaatste voor geldprijzen dreigde hij zelfs uitgesloten te worden van de voetbalcompetitie, omdat destijds het voetbal nog een amateursport was in Nederland.

Abe en het ijs – De schaatscarrière van Abe Lenstra

Indien je geïnteresseerd bent in meer infomatie over de schaatscarrière van Abe Lenstra, dan verdient het zeker de aanbeveling om het boek Abe en het ijs – De schaatscarrière van Abe Lenstra te lezen. Dit boek, geschreven door Ron Couwenhoven, beschrijft de loopbaan van de bekende voetballer op de schaats, geeft een compleet overzicht van de vijftig wedstrijden waarin Abe startte en is rijk geïllustreerd met zwart-wit en kleurenfoto’s.

Abe Lenstra

Abe Lenstra werd op 27 november 1920 geboren in Heerenveen en speelde tijdens zijn loopbaan voor sc Heerenveen, sc Enschede en Enschedese Boys. Hij speelde 730 competitiewedstrijden, waarin hij 700 doelpunten maakte. Ook kwam hij 47 keer uit voor het Nederlands elftal, waarin hij 33 maal het net vond. Het fenomeen uit Friesland overleed in zijn geboorteplaats op 2 september 1985.

(Bron: schaatsen.nl)