Voetbal - Overig

Nederlandse voetbalclubs en trainingskampen in Belek

Belek Turkije

Belek in Turkije is door de jaren heen tijdens de winterstop een populaire bestemming bij diverse clubs in het Nederlandse betaalde voetbal voor hun trainingskamp in voorbereiding op de tweede seizoenshelft van de competitie in de Eredivisie.

Zo overwinterden onder andere Ajax, Willem II, PEC Zwolle, AZ, VVV-Venlo en de arbiters uit de Eredivisie en de Jupiler League in de Turkse badplaats.

De populariteit van Belek is met name te dingen aan Atalay Mutlu van Mutlu Sports, die er zijn beroep van heeft gemaakt om trainingskampen te organiseren. In de Turkse plaats vinden de voetbalclubs een uitgebreid aanbod aan goede hotels en een grote hoeveelheid goed onderhouden voetbalvelden. Over het algemeen is het weer in de Turkse plaats ook goed te noemen, alhoewel de regen in Belek ook flink kan huishouden en al menig trainingskamp en oefenwedstrijd op een negatieve wijze beïnvloed heeft.

Waar ligt Belek?

De Turkse badplaats Belek ligt op ongeveer 30 kilometer van de bekende stad Antalya. Afhankelijk van het seizoen, wonen er tussen de 750 (laagseizoen) en 10.000 (hoogseizoen) inwoners.

De plaats is pas de afgelopen jaren populair geworden en is geliefd bij Nederlanders en Belgen vanwege de luxueuze vakantieoorden, uitgebreid aanbod aan 4- en 5 sterren hotels en de ruime keuze aan golfbanen.

Daarnaast komen natuurliefhebbers ook aan hun trekken in Belek: er zijn onder andere Eucalyptuswouden, zandstranden en duinen te vinden, waar een groot aantal vogelsoorten leven, waarvan sommige uniek zijn. De Kursunlu waterval is zeker ook een bezoekje waard.

Populaire bestemmingen voor trainingskampen

Naast Belek, zijn ook andere gebieden in Europa populair bij de clubs in de Eredivisie voor hun winterse trainingskamp. Met name plaatsen in Spanje en Portugal mogen rekenen op meer dan gemiddelde belangstelling van Nederlandse Eredivisie-clubs. Daarnaast zien we ook steeds meer dat clubs, al dan niet gedreven door sponsorbelangen, het verder weg zoeken en hun trainingskamp houden op andere continenten zoals Azië en Zuid-Amerika.