Voetbal - Overig

Winterstop in voetbal

voetbal sneeuw

De winterstop is een periode in het betaalde voetbal en amateurcompetities, waarbij er niet wordt gevoetbald vanwege de koude weersomstandigheden. De periode zonder voetbal, die over het algemeen vlak voor kerst begint en eind januari stopt, is met name in het leven geroepen om de velden en de voetballers te sparen.

De winterstop wordt door veel clubs in het betaalde voetbal gebruikt om zich tijdens een trainingskamp in warme oorden, zoals bijvoorbeeld het Turkse Belek, voor te bereiden op de tweede helft van de competitie in de Eredivisie en de lagere afdelingen. Er valt echter de laatste jaren ook een trend waar te nemen waarbij clubs, veelal geplaagd door financiële problemen, er voor kiezen om in eigen land te blijven.

Voetballers en de winterstop

Niet alle voetballers zijn een grote fan van de winterstop. De ene voetballer vindt het heerlijk om een korte periode afstand te nemen van het voetbal en de kerstdagen en oud & nieuw met familie en vrienden door te brengen, terwijl andere voetballers er de voorkeur aan geven om aan een stuk door te voetballen.

Voetballen tijdens kerst

Een aantal jaren geleden had de KNVB het plan opgevat om tijdens de kerstperiode door te voetballen en werden er, naar het voorbeeld van de Engelse Premier League, wedstrijden ingepland op Tweede Kerstdag. Dit initiatief kon op veel bijval rekenen van de de voetbalfans, maar was zeker niet geliefd onder de Nederlandse spelers in het betaalde voetbal, die de voorkeur gaven aan het ‘oude model’ met een winterstop in de Eredivisie.

Winterstop en oliecrisis

In 1973 werd Nederland getroffen door een olieboycot van Arabische landen, die weigerden aan ons land olie te leveren, omdat er steun werd gegeven aan Israël. Hierdoor kwamen er zogenaamde autolozen zondagen en moest men benzine met speciale bonnen aanschaffen.

Doordat de benzine op rantsoen was, hadden met name amateurverenigingen moeite om bij hun tegenstanders op bezoek te gaan. Ook daalde het aantal toeschouwers bij wedstrijden, aangezien supporters hun schaarse benzine niet op wilden maken aan een bezoekje aan een voetbalwedstrijd.

Door de oliecrisis was men uiteindelijk gedwongen om de winterstop in 1973 bijna een maand langer te laten duren dan normaal was en gingen de voetballers uit de lagere klassen in het amateurvoetbal pas in maart van dat jaar weer het voetbalveld op voor competitiewedstrijden.

(Bron: Geschiedenis24)