Voetbal - Overig

Virgil van Dijk – duurste Nederlandse voetballer ooit

Liverpool FC

Met de transfer van Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool FC, is de verdediger de duurste Nederlandse voetballer ooit. Met de transfer is ongeveer 85 miljoen euro gemoeid.

Daarmee wordt Virgil van Dijk ook tegelijkertijd de duurste verdediger ter wereld. Die denkbeeldige titel was sinds de zomer van 2017 in handen van Benjamin Mendy, die AS Monaco verruilde voor Manchester City.

Virgil van Dijk had nog een contract tot 2022 en tijdens de zomer van 2017 toonden onder andere Liverpool FC en Manchester City belangstelling, maar toen wilde Southampton hem niet laten gaan.

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk werd op 8 juli 1991 in Breda geboren. Hij begon in de jeugd van WDS’19 en was vanaf de D-pupillen actief in de jeugd van Willem II. Toen bleek dat hij geen kans kreeg in het eerste elftal van Willem II, besloot hij zijn geluk te beproeven bij FC Groningen.

Bij de noordelijke club maakte hij in 2011 zijn debuut in het Nederlandse betaalde voetbal en tot 2013 kwam hij 57 competitiewedstrijden uit voor FC Groningen, waarin hij 5 keer scoorde. Voor ongeveer 3 miljoen euro maakte Van Dijk de overstap naar de Schotse grootmacht Celtic, waarmee hij in 2014 en 2015 Schots kampioen werd. Zijn goede spel leverde hem een contract op bij Southampton, dat 15.000.000 euro voor Virgil van Dijk betaalde en ook in de Engelse Premier League waren de voetbalkenners onder de indruk van de capaciteiten van de Nederlander. Uiteindelijk leverde hem dat een overeenkomst bij Liverpool FC op dat een recordbedrag voor Virgil van Dijk betaalde.

Duurste transfers Nederland

Tot de transfer van Virgil van Dijk, was Marc Overmars, de huidige technisch directeur van Ajax, de duurste Nederlandse voetballer ooit. In het jaar 2000 verkaste de snelle speler van het Engelse Arsenal naar het Spaanse FC Barcelona.

Top 10 van duurste Nederlandse voetballers

Voetballer Transferbedrag Oude club Nieuwe club
Virgil van Dijk 85 miljoen Southampton Liverpool FC
Marc Overmars 40 miljoen Arsenal FC Barcelona
Arjen Robben 36 miljoen Chelsea Real Madrid
Ruud van Nistelrooij 30,5 miljoen PSV Manchester United
Robin van Persie 30,5 miljoen Arsenal Manchester United
Memphis Depay 27,5 miljoen PSV Manchester United
Wesley Sneijder 27 miljoen Ajax Real Madrid
Klaas-Jan Huntelaar 27 miljoen Ajax Real Madrid
Davy Klaassen 27 miljoen Ajax Everton
Jaap Stam 26,5 miljoen Manchester United Lazio Roma