Ajax

Amsterdam ArenA Stadion Tour – Thuisbasis van Ajax

Johan Cruijff Arena Ajax

De Amsterdam ArenA is het grootste stadion van Nederland en ook thuisbasis van Ajax Amsterdam en voor sommige wedstrijden ook van het Nederlands elftal.

Amsterdam ArenA

Het stadion in de hoofdstad van Nederland heeft een capaciteit van 53.052 zitplaatsen en werd gebouwd tussen 1993 en 1996. Op 14 augustus 1996 werd de Amsterdam ArenA geopend door voormalige koningin Beatrix. De tribunes in het stadion van Ajax zijn opmerkelijk, omdat ze een helling van 37 graden hebben en daarmee tot de steilste tribunes van Europa behoren. De top van de thuishaven van Ajax ligt op 78 meter hoogte. Het stadion heeft een grondoppervlak van 35.000 m2, hetgeen overeenkomt met vier voetbalvelden.

Een opvallend kenmerk van de Amsterdam ArenA is het dak dat, in geval van slecht weer, mechanisch met behulp van acht motoren gesloten kan worden in 18 minuten. Het dak weegt 520 ton en bestaat uit twee roldaken met een oppervlakte van 37 x 190 meter. Op dit dak liggen overigens ook 4.200 zonnepanelen.

Het stadion wordt niet alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden, regelmatig zijn er ook optredens van artiesten op op het thuisveld van Ajax. In het verleden gaven onder meer Madonna, Michael Jackson, Celine Dion, Bon Jovi, Luciano Pavarotti en de Red Hot Chili Peppers een concert in de Amsterdam ArenA. Ook werd er American football gespeeld in dit stadion: de ArenA was de thuisbasis voor het NFL Europe-team Amsterdam Admirals.

Amsterdam ArenA Stadion Tour

Acht keer per dag neemt een enthousiaste gids sportliefhebbers mee op een Amsterdam ArenA Stadion Tour in het Nederlands en het Engels. De eerste rondleiding begint om 10:30 en de laatste rondgang start om 16:30 uur. Deze World of Ajax Stadium Tour brengt je onder andere naar de perskamer, waar coaches en spelers geïnterviewd worden, en via de dug out loop je langs het voetbalveld. De rondleiding duurt ongeveer 75 minuten. Als er geen wedstrijd gepland staat en er ook geen trainingen in het stadion plaatsvinden, dan zul je ook de kleedkamer van Ajax bezoeken.

Er is ook een combinatieticket beschikbaar, waarbij je de Amsterdam ArenA Stadion Tour kunt combineren met een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Kindertour

Voor kinderen van 5 tot 12 jaar is er ook de Kids Tour, waar ze een verscheidenheid aan leuke opdrachten uitvoeren, in de persruimte achter de microfoon zitten, voetbalspelletjes spelen en daarnaast krijgen de kids ook een drankje en iets lekkers. Als Ajax of de Nederlandse nationale voetbalploeg niet spelen, kunnen de kinderen ook naar de kleedkamer gaan.

Group Tour en School Tour

Ook voor groepen groter dan twintig personen en voor scholen is het ook mogelijk om een ​​groepsrondleiding te krijgen, waarbij je onder andere een selfie kan maken in de kleedkamer van Ajax.