Ajax

Wim Volkers – dribbelende mug en echte Ajax – clubman

De Mug

Wim Volkers is een Ajax-legende die zowel speler als bestuurder was bij de Amsterdamse club. Hij speelde dertien jaar voor het eerste elftal en diende de club tientallen jaren in verscheidene functies.

Van Heineken naar Ajax

Volkers werd als Willem Frederik Volkers op 3 oktober 1899 geboren in Amsterdam. De talentvolle voetballer kwam uiteindelijk in het bedrijfselftal van zijn werkgever Heineken terecht, voordat Ajax hem benaderde voor een overstap. Wim Volkers twijfelde, want hij had het erg naar zijn zin bij de bedrijfsclub, maar uiteindelijk waagde hij toch de overstap naar de rood-witte club uit de hoofdstad.

De aanvaller kreeg geen spijt van zijn overstap, want hij kreeg direct een basisplaats bij Ajax en de vlugge dribbelaar kreeg na een jaar in het shirt van Ajax ook een oproep voor het Nederlands elftal. Zijn werkgever Heineken was zo verguld met deze uitverkiezing, dat men een presse-papier voor hem had gemaakt waarop al zijn interlands vermeld werden.

Conflict met Karel Lotsy

Zijn debuut in Oranje was flitsend, want bij zijn debuut scoorde hij al na 8 minuten. Maar een vaste klant werd Wim Volkers niet bij het Nederlands elftal, uiteindelijk werden het slechts zeven ineterlands voor Oranje, omdat Volkers meningsverschillen kreeg met Karel Lotsy, bondsbestuurder van de KNVB en voorzitter van de keuzecommissie van het Nederlands elftal. Daardoor werd Volkers tussen 1925 en 1932 niet geselecteerd door de KNVB.

Lange loopbaan bij Ajax

Alhoewel zijn carrière voor Oranje van korte duur was, gold dit zeker niet voor zijn loopbaan bij Ajax: de kleine speler met de zwarte kuif speelde van 1923 tot en met 1936 maar liefst 265 wedstrijden voor de Amsterdamse club, waarin hij 129 keer het net wist te vinden. Wim Volkers was een ouderwetse lichtvoetige dribbelaar, wiens stijl geliefd was bij de Ajax-supporters, die hem al snel de bijnaam „de mug“ gaven. Hij speelde voornamelijk op de rechtsbinnen-positie en zijn voorzetten stelden verscheidene midvoors in staat om een respectabel doelpuntentotaal op te bouwen.

De Bobo Sal Affaire

Na zijn actieve voetbalcarriere bleef hij in diverse rollen actief voor Ajax. Zo werd hij onder andere penningmeester, ad-interim trainer, en lid van de ledenraad voor de Amsterdammers en in 1956 nam hij zelfs de voorzittershamer over van Marius Koolhaas. Aan de rol als voorzitter van Ajax kwam na 2 jaar al een einde vanwege de Bobo Sal Affaire. Uiteindelijk werd het voltallige bestuur van de Amsterdamse club wel vrijgepleit.

Een echte clubman

De affaire deed zijn enthousiasme voor Ajax niet bekoelen. Hij bleef zeer trouw wedstrijden van het team uit de hoofdstad bezoeken en gaf regelmatig acte de presence bij bijeenkomsten van de zogenaamde bordjesclub. Bij dit laatste comite vervulde hij zijn laatste Ajax-functie, in 1986 legde hij daar de voorzittershamer neer.

Wim Volkers overleed op 4 januari 1990 op 90-jarige leeftijd in Zeist. Hij was een van meest geliefde spelers tijdens de twintiger en dertiger jaren bij Ajax en tot aan zijn heengaan een echte clubman.