Ajax

Piet van Reenen – Ajax topscorer aller tijden

Om bij de topscorer van Ajax terecht te komen, moeten we een behoorlijk stuk terug in de tijd. De Ajacied die namelijk de meeste doelpunten scoorde voor de Amsterdamse club is Piet van Reenen, die tussen 1929 en 1942 actief was voor Ajax. Goaltjes-Piet, zoals zijn bijnaam luidde, maakte maar liefst 273 goals.

De beginjaren

Piet van Reenen werd op 17 januari 1909 geboren te Utrecht en de voetbalcarriere van de Utrechter begint bij de Utrechtsche Voetbal Vereniging UVV. Deze club komt tegenwoordig uit in de Zondag 4e Klasse KNVB, maar destijds was de Utrechtse vereniging een vooraanstaande club in het voetballandschap en speelden ze in de toenmalige Eerste Klasse tegen Ajax en Piet van Reenen viel op omdat hij tegen de Amsterdammers goed speelde en scoorde. UVV degradeerde dat seizoen, terwijl Ajax daarvoor ternauwernood aan degradatie was ontsnapt en dringend om scorend vermogen verlegen zat. Men verleidde de Utrechter om te gaan spelen voor Ajax. Na afloop van het seizoen 1928/1929 vroeg Van Reenen overschrijving aan naar de Amsterdamse club.

Van Reenen – Ajax topscorer

De aanvaller maakte in zijn eerste seizoen indruk met zijn kogelharde schoten en pakte met Ajax in zijn eerste seizoen direct het kampioenschap van de afdeling. Piet van Reenen had hierin een grote bijdrage met 28 doelpunten. De Nederlandse titel werd niet gepakt, maar dat lukte een seizoen later wel en wederom maakte Van Reenen zijn faam als goalgetter waar: hij scoorde 32 doelpunten in 23 wedstrijden. De Ajacied verbeterde een seizoen later dat aantal significant, Piet van Reenen scoorde maar liefst 39 doelpunten in 24 wedstrijden en met die scoringsdrift droeg hij bij aan de prolongatie van het Nederlands kampioenschap. In de seizoenen daarna 23, 30, 24 en 25 doelpunten en dat leidde tot de landstitels van het jaar 1934 en 1937 voor Ajax.

Aan het einde van de dertiger jaren neemt de scoringsdrift af van de aanvaller en komt hij in het seizoen 1938/1939 niet verder dan 13 goals in 23 matches, maar toch is dat voldoende om met Ajax het landskampioenschap te behalen.

De Tweede Wereldoorlog

Door het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam de nationale voetbalcompetitie stil te liggen en speelde voetbal niet een voorname rol in het leven van de mensen. Er werden nog wel alternatieve competities gestart, maar voor Piet van Reenen hoeft het allemaal niet meer en hij besluit op 31-jarige leeftijd zijn kicksen aan de wilgen te hangen.

Ajax heeft echter in 1941 een spitsenprobleem en men haalt de al gestopte Van Reenen over om toch weer te gaan voetballen. De scherpte van zijn beginjaren is er echter niet meer en in het voetbalseizoen 1941/1942 scoort hij vier keer in zes wedstrijden. Ook is hij nog kort actief in jaargang 42/43, maar na de wedstrijd tegen Blauw Wit op 18 oktober 1942 houdt Piet van Reenen het voor gezien en besluit hij zijn voetbalschoenen definitief op te bergen.

Piet van Reenen in Oranje

Alhoewel hij in de Nederlandse competitie veelvuldig het doel wist te vinden, kwam Piet van Reenen tot slechts twee interlands. Zowel tegen Hongarije als tegen België wist de midvoor niet te scoren. Het geringe aantal interlands had te maken met geduchte concurrentie van onder andere Wim Lagendaal en Beb Bakhuys, maar daarnaast had Piet van Reenen ook een karakter dat door de bondsofficials als lastig werd beoordeeld. Na zijn tweede interland weet Goaltjes-Piet dat hij niet meer uitgenodigd zal worden voor het Nederlands elftal. Hij is werkzaam voor de British American Tobacco Company en die maken, zonder medeweten van Piet van Reenen, met zijn beeltenis reclame voor het sigarettenmerk North State en dat valt verkeerd bij de Nederlandse voetbalbond.

Na de spelerscarriere

Tussen 1965 en 1967 was Van Reenen lid van de Commissie Betaald Voetbal bij Ajax en enkele jaren daarna overlijdt de topscorer aller tijden van de Amsterdamse club op 8 juni 1969, Piet van Reenen werd 60 jaar oud.