Voetbalspullen

Voetbal – historie en regels van de bal

Bal Voetbal

Een van de essentiele elementen van het spelen van voetbal, is uiteraard de bal zelf. Door de jaren heen heeft de voetbal een sterke ontwikkeling doorgemaakt, waardoor de kwaliteit van de huidige ballen duidelijk veel hoger is dan vroeger.

Historie van de bal

Voordat voetbal gespeeld werd met centrale, officiele regels, werden diverse varianten van voetbal gespeeld met een opgeblazen blaas van een varken. De oudste nog bestaande voetbal komt uit 1855 en is gemaakt van rubber dat gevulkaniseerd is.

Leren voetballen

Daarna werden de ballen van leer gemaakt. Leer is een zeer sterk materiaal, maar duidelijk niet het beste materiaal voor een bal. De bal was zwaar, hetgeen je bijvoorbeeld duidelijk voelde als je een bal wegkopte. Natte omstandigheden waren ook niet ideaal voor een ledeen voetbal omdat het leer het vocht deels absorbeerde en behoorlijk in gewicht toenam. Door het gebruik van leder, was een bal ook niet echt rond. Alhoewel het niet in de buurt kwam van de ei-vorm van American Football, was een leren bal om te voetballen wel iets ei-vormig.

Leren bal met veter

Tijdens de dertiger jaren van de vorige eeuw werd een nieuw ontwerp populair: het 18-paneels ontwerp. Een voetbal wordt hierbij verdeeld in zes gedeeltes van drie stroken en de bal wordt bijelkaar gehouden door een veter. Een van deze stroken kon geopend worden om de binnenblaas van de voetbal op te blazen.

Ventiel en Buckminster

De plaats van de veter werd tijdens de jaren vijftig ingenomen door een ventiel en er werd een verf gebruikt die ervoor zorgde dat het leer minder water absorbeerde.

De volgende belangrijke ontwikkeling voor de voetbal vond plaats in 1970, toen er voetballen met het Buckminster patroon werden gemaakt. Het Buckminster patroon verdeelt de bal in kleine vijfhoeken en zeshoeken, hetgeen onder andere de vorm van de bal ten goede komt.

Synthetische voetbal

Vanaf het wereldkampioenschap voetbal in 1986 in Mexico wordt er een bal gebruikt die van synthetisch materiaal is gemaakt. Door het gebruik van polyurethaan is een bal tegenwoordig sneller, lichter en absorbeert het veel minder vocht. Door Adidas wordt er overigens elk wereldkampioenschap voetbal een nieuwe bal geintroduceerd.

Officiele regels

Voetbal is een zeer internationale sport die over de gehele wereld wordt beoefend. Daarom was het van belang dat de wereldvoetbalbond FIFA regels opstelde waaraan een voetbal moet voldoen:

  • Een bal mag bij de aftrap van een wedstrijd niet zwaarder zijn dan 453 gram
  • De omtrek van een bal ligt tussen de 68 en 71 centimeter
  • De bal moet de vorm van een bol hebben
  • Het materiaal van de bal is leer of een ander materiaal dat de goedkeuring van de FIFA heeft

Bovenstaand gewicht en afmetingen wijken overigens af voor jeugdwedstrijden.

Tags