Voetbalspullen

Voetbalschoenen met een sokje

Nike voetbalschoen Dynamic Fit

Tegenwoordig zie je steeds meer voetbalschoenen met een sokje, een extra stuk stof dat aan de schoen vastzit en de enkel omsluit. Onder andere Adidas en Nike hebben een voetbalschoen met een sokje op de markt gebracht. In het Engels wordt er overigens gesproken over een kraagje in plaats van sokje.

Maar wat is het nut van een voetbalschoen met een sokje? Waarom zou je juist wel of niet met voetbalschoenen met een sokje moeten voetballen?

Waarom een voetbalschoen met sokje?

Het sokje van de voetbalschoen omsluit de enkel en daardoor geeft het elastische materiaal waarvan het sokje gemaakt is, steun aan de enkel en de voet. In vergelijking met voetbalschoenen zonder een sokje, geven de schoenen met de extra stof meer stabiliteit, bescherming en comfort. Sommige voetballers vinden de ondersteuning van het sokje zo goed voelen, dat ze spreken over een tweede huid.

Welke voetbalschoenen hebben een sokje?

De voetbalschoenen met sokje zijn voor voetballers van alle leeftijden voor zowel veldvoetbal als voor zaalvoetbal verkrijgbaar. Nike noemt hun sokje de ‘Dynamic Fit Collar’, terwijl Adidas de naam ‘Techfit Collar’ gebruikt. De werking van beide sokjes is in principe hetzelfde, alhoewel de Dynamic Fit Collar van Nike wat hoger is dan de Techfit Collar van Adidas. Bij zowel de versie van Adidas als die van Nike is de doelstelling dat de voetbalschoenen perfect aansluiten op je voeten en enkels.

De Nike sokjes vind je onder andere bij de Nike Mercurial Superfly en Nike Hypervenom Phantom, terwijl de Adidas X en Adidas Ace voetbalschoenen ook een kraagje hebben.

Diverse topspelers hebben inmiddels aangegeven dat ze nooit meer zonder sokje willen spelen, maar of een voetbalschoen met een sokje iets voor jou is, hangt echt van je persoonlijke voorkeur af. Sommige voetballers vinden de extra stevigheid rond de enkels prettig, terwijl anderen er maar moeilijk kunnen wennen. Het is dus echt een kwestie van uitproberen.

Bron afbeelding: Nike Store