Ajax

Jesper Olsen – de vlo van Ajax

De Vlo Voetbal

Jesper Olsen is een voormalige voetballer die in de jaren tachtig actief was voor Ajax en de bijnaam ‚de vlo’ had. Vanwege zijn behendigheid, onvoorspelbaarheid en goedlachse en bescheiden persoonlijkheid was hij mateloos populair bij de fans van Ajax.

Jesper Olsen werd op 20 maart 1961 geboren in Fakse, Denemarken. Tijdens zijn jeugdjaren was zijn grote talent duidelijk voor de scouts van diverse clubs. Hij begon zijn betaald voetbal-carriere bij Naestved IF in zijn thuisland, maar werd internationaal echt bekend bij Ajax.

Olsen en de beroemde Cruyff-penalty

De linkervleugelspeler speelde van 1981 tot 1984 voor Ajax, waar hij in zijn eerste twee seizoenen met de Amsterdammers de landstitel pakte. Daarnaast won hij in het seizoen 1982/1983 de KNVB Beker.

In het shirt van Ajax was hij ook betrokken bij de beroemde pass-penalty, die hij uitvoerde met Johan Cruyff. Op 5 december 1982 kreeg de Amsterdamse ploeg in de wedstrijd tegen Helmond Sport bij de stand van 1-0 een strafschop. In plaats van de bal op het doel te schieten, gaf Johan Cruyff een zijwaartse pass aan Olsen, die hem weer terug gaf aan ‚nummer 14‘ die hem langs de verbijsterde doelman Otto Versfeld schoot en daarmee de stand op 2-0 bracht. Het gehele stadion was verrast, maar de scheidsrechter keurde de goal wel goed, omdat een penalty een directe vrije trap is, die ook indirect genomen mag worden.

De vlo en shirt over voetbalbroekje

De bijnaam van Jesper Olsen bij Ajax was „de vlo“, vanwege zijn geringe postuur (168 cm) en zijn vermogen om snel te kappen, draaien, keren en springen, om tackles te vermijden. Daarnaast speelde hij altijd met zijn shirt over zijn voetbalbroekje, net als bijvoorbeeld Ruud Krol en Michel Platini.

Manchester United en Frankrijk

Tijdens zijn jaren in het Ajax-shirt scoorde Jesper Olsen 23 keer in 85 wedstrijden. In 1984 liet de Deense voetballer Amsterdam achter zich en ging naar Manchester United, waar hij tot 1988 actief was. Voor de Engelse topploeg speelde hij 139 matches en vond in deze wedstrijden 21 keer het net. Doordat hij maar moeilijk kon aarden aan de andere kant van de Noordzee was zijn verblijf minder succesvol dan veel experts hadden verwacht. Bovendien was het typische kick-and-rush voetbal dat destijds in Engeland veelal werd gespeeld minder geschikt voor de frivole speelstijl van Jesper Olsen.

Daarnaast speelde hij ook nog in Frankrijk, voor Bordeaux en Caen. Noodgedwongen moest hij in 1992 zijn voetbalcarriere vanwege een ernstige blessure beeindigen.

Jesper Olsen vertegenwoordigde zijn vaderland Denemarken 43 keer en was actief op het Europees Kampioenschap Voetbal 1984 in Frankrijk en het WK van 1986 in Mexico. Hij scoorde 5 keer in het shirt van het Deense nationale elftal.

Voetbalpensioen

Na zijn voetbalpensionering heeft Jesper Olsen een laag profiel gehouden. Hij verhuisde naar Brighton (Victoria), Australie en verzorgde via zijn eigen bedrijf Fun Football Group voetbalclinics voor de jeugd.

In 2006 sloeg het noodlot toe voor ‚de vlo‘: kort nadat hij terugkwam van een rondje hardlopen, kreeg hij een hersenbloeding. Gelukkig herstelde de voormalige Ajacied, maar beschreef de hersenbloeding wel als een van de meest angstige momenten van zijn leven.

In 2011 werd de Fun Football Group overgenomen door de Football Star Academy en sinds dat moment vervult Jesper Olsen de functie van Director of Coaching, waarin hij zijn uitgebreide ervaring deelt met talentvolle jeugd.

Video strafschop Jesper Olsen en Johan Cruyff

Tags