Voetbalspullen

Onderhouden van voetbalschoenen

voetbalschoenen onderhouden

Na aanschaf van je nieuwe voetbalschoenen wil je uiteraard zo lang mogelijk van je nieuwe kicksen genieten en daarbij is het onderhouden van je voetbalschoenen essentieel!

Het is allereerst van belang dat je weet wat voor soort voetbalschoen je hebt, er zijn namelijk leren voetbalschoenen en synthetische voetbalschoenen en het onderhouden van deze twee soorten voetbalschoenen vraagt een specifieke benadering.

Onderhouden van leren voetbalschoenen

Een leren voetbalschoen heeft voordelen ten opzichte van een synthetische voetbalschoen. Het leer van de voetbalschoen vormt zich naar je voet, waardoor het materiaal uiteindelijk een betere pasvorm heeft en comfortabeler aanvoelt. Daarnaast heb je met een leren voetbalschoen ook meer balgevoel tijdens de wedstrijd of training.

Het is echter wel van belang dat je een leren voetbalschoen goed onderhoudt en schoenen van leer vragen nu eenmaal meer onderhoud dan synthetische voetbalschoenen.

Voor het onderhoud van leren voetbalschoenen is ledervet nodig en na aanschaf van je voetbalschoenen moeten ze voor het eerste gebruik ook ingevet worden. Maak je leren voetbalschoenen na elke training of wedstrijd schoon en droog ze met een doek. Vet ze daarna in met ledervet, dit houdt het leer soepel en daardoor gaat het ook langer mee.

Gebruik bij het schoonmaken van je voetbalschoenen nooit schoonmaaksprays of andere reinigingsmiddelen, dit tast de voetbalschoen en de stiksels van de schoen aan. Leg je schoenen ook nooit te drogen op een verwarming, dit is absoluut niet goed voor het leer. Een prop kranten haalt ook het vocht uit de schoen.

Onderhouden van synthetische voetbalschoenen

Een synthetische voetbalschoen vergt veel minder onderhoud dan een leren voetbalschoen en zijn bovendien goedkoper. Dit betekent echter niet dat je niets aan zo’n voetbalschoen hoeft te doen..

Maak na elke voetbaltraining of voetbalwedstrijd je schoenen schoon met een zacht borsteltje of een vochtige doek. Als je synthetische voetbalschoenen erg vuil zijn, dan kun je ook een zachte borstel en wat water gebruiken.

*Het origineel van dit artikel verscheen op Sportschoenen24.